Covfefe

Covfefe: Hoe Donald Trump Een Nieuw Zoekwoord Creëerde

Soms gebeurt er iets wonderlijks op het internet: bijvoorbeeld elke keer dat President Donald Trump iets bizars de wereld in Tweet. Deze keer had hij het volgende stukje kleinkunst te melden “Despite the constant negative press covfefe”. Huh?! Inderdaad, dat was het exacte Twitter bericht van de huidige president van de Verenigde Staten van Amerika. Dit is het verhaal van een nieuw woord, en wonderlijke gebeurtenis in de Google zoekresultaten.

“Covfefe!” Zei President Trump

Het was Donald Trump die ooit zei (en dit is geen grap): “I know words. I have the best words”. En gelijk had hij, want vandaag wist hij eigenhandig een compleet nieuw woord te creeëren, en tegelijkertijd het internet (en vooral Twitter) te laten exploderen het het volgende bericht in 140 tekens:

Trump Twitterheld

En de rest was geschiedenis. Inmiddels is de Tweet door zijn White House staff reeds vervangen, maar toch zal dit pareltje nog een lange tijd doorzingen op het internet. En het levert direct een prachtige case-study op voor ons. Want dit nietszeggende en compleet nieuwe woord is inmiddels viraal gegaan op het web.

Sinds enkele uren geleden, toen Donald zijn bericht de wereld in Tweette, is het woord letterlijk overal opgedoken. Zelfs in de Nederlandse pers werd het covfefe-mysterie breed uitgemeten, zoals bij de NOS, de Volkskrant en de Telegraaf..

 

Google & Covfefe

Los wat je van het beleid van president Trump zal vinden, moeten we toegeven dat zijn bijdrage aan de virale marketing op het internet vandaag aanzienlijk was. In een korte tijd werden (op het moment van schrijven) wereldwijd bijna 200.000 artikelen geproduceerd die de bizare nieuwe term ergens bevatte. Bekijk maar eens de zoekterm op Google:

Zoekresultaten Van Een Nieuw Woord

Iedereen wilde weten wat de president nu eigenlijk bedoelde. Het leverde een opmerkelijke explosie van informatie op. We zien duidelijk (en dit zijn de Google Trends van vandaag, 31 mei 2017) dat de term hiervoor werkelijk geen enkel resultaat opleverde:

Covfefe Google Trends

De flatline is werkelijk indrukwekkend. Voor een zoekmachine optimalisatie-nerd als ikzelf, is het natuurlijk een fascinerende mogelijkheid om te onderzoeken hoe zoiets compleet nieuws zich ranzendsnel als een olievlek over het web uitspreid.

Het is een klassieke en zeer effectieve marketingtruc: viral marketing op zijn best. Verzin iets wat nog totaal niet bestaat, slinger het massaal de wereld in onder een groot publiek (kleine voorwaarde: heb een enorm publiek) en zie het ontwikkelen en verspreiden.

 

Wat Is Covfefe?

De vervangende Tweet van een uur geleden (waardoor deze dit onderzoekje niet heeft kunnen bereiken) heeft weer voor een kleine piek in de Google search gezorgd. Donald’s medewerkers slingerde nog iets de wereld in om het mysterie nog eens verder te vergroten:

Wat Is Covfefe

Het was wederom reden om de vele nieuwsberichten te updaten, vooral ook omdat met deze Tweet het oude bericht helaas werd verwijderd. Maar inmiddels is er nog altijd dat grote vraagteken.

Wat weet Donald wat wij simpele mensen nog niet weten? Was het een geheime boodschap? Of wellicht werd hij snel weggeroepen, om misschien iets met Rusland te moeten bespreken? Grapje natuurlijk.

 

Perfecte Virale Marketing

Voor online marketers als ikzelf, is het natuurlijk prachtig om een ontwikkelding als dezete kunnen meemaken. Virale marketing is nog niet dood, zo blijkt maar weer eens. Wat nu precies de factoren zijn voor een viraal bericht, daarover is nog veel discussie. Maar dat de voorwaardes van viraliteit onder meer de volgende elementen zijn, dat is duidelijk. Namelijk:

  1. Groot publiek bereik;
  2. Een vleugje mysterie;
  3. Een controverse;
  4. Verspreiding op sociale media.

Vier belangrijke factoren die veel helpen bij de verspreiding. Voor ‘gewone’ internet marketing fanaten is het beter om zelf hun viral marketing campagne te starten door een vliegwiel-methode te gebruiken. Denk hierbij aan een handige tool voor virale verspreiding als UpViral, van mijn collega-ondernemer Wilco de Kreij. Hiermee kan men in het klein doen wat Donald Trump voor elkaar kreeg in het groot, met zijn hilarische tweet over “covfefe”.

Wat denk jij eigenlijk dat dit rare woord zou kunnen betekenen? En waarom zou het de wereld in gebracht zijn, een bewuste actie, of toch vooral een dom foutje? Laat het hieronder in de reacties even weten.

Plaats Een Reactie: