Domeinnaam Kopen Veiling Risico's

Domeinnaam Kopen Van Een Veiling (Let Op Gespamde Domeinen!)

Je zult het altijd zien. Heb je net een prachtige domein gekocht voor je nieuwe project (of wellicht voor je PBN), en dan blijkt er iets mis te zijn. De vorige eigenaar heeft je nieuwe domein compleet volgepropt met gespamde backlinks! Een domeinnaam kopen op een veilige manier blijkt meer haken en ogen te hebben dan je op het eerste gezicht zou denken. Hier wat tips om te voorkomen dat je het weer moet verkopen.

Domein Veiling Voor SEO

Op een normale veiling bij sites als DomainOrder.nl zijn ook vaak de SEO-statistieken in te zien van de betreffende domeinnamen onder bod. Deze geven een beknopt overzicht van de belangrijkste waarden, waaronder:

  1. Domeinautoriteit (DA): De autoriteit van de specifieke website naam;
  2. Pagina-autoriteit (PA): Hoeveel kwaliteitslinks er naar de homepage gaan;
  3. Trust Flow (TF): De betrouwbaarheid en overall kwaliteit van de backlinks;
  4. Citation Flow (CF): De hoeveelheid backlinks, los van de kwaliteit.

Een hoge DA/PA, en een gelijke waarde van de verhouding TF/CF (wanneer zowel de TF als CF ruwweg boven een waarde van 15 liggen) geeft vaak aan hoeveel potentie een bepaalde sitenaam kan hebben voor SEO-redenen. De geschiedenis van de links is immers nog altijd verbonden aan de domeinnaam, ook al wordt deze van eigenaar verwisseld.

Sites die in quarantaine zijn gekomen (en dus vrijwillig worden verlaten door hun vorige eigenaar, om welke redenen dan ook) kunnen zo worden opgepikt door auction bieders. Voor zoekmachine optimalisatie redenen een uitgelezen kans, omdat een domein met veel goede en relevante backlinks een enorme shortcut kan zijn in de linkbuilding strategie.

De Casestudy: Younggreens.nl

Zo kwam ik deze week een mooie sitenaam tegen bovenin de SEO-rankings van Domainorder. De naam van deze site was younggreens.nl, op de veiling leek deze een prachtige SEO kracht te hebben. Mooie metrics, alle elementen die hierboven zijn besproken waren ruimschoots aanwezig. Overnemen dus, nu het nog kan in de periode dat die domein bezet is.

Het leek een ware powerhouse met een rijke webgeschiedenis. Tot ik de statistieken inkeek via mijn Majestic account:

Domein Kopen Gevaren

Ziet er op het eerste gezicht nog prima uit, toch? Veel referring domains, ontzettend veel backlinks. Oke, de Trustflow is al een stuk lager dan we eigenlijk zouden willen zien, maar dit is geen statistiek die in steen gebeiteld is. Een beetje speling hoeft niet erg te zijn.

En toen scrollde ik verder naar de exacte bestaande links en de heilige graal van SEO-relevantie: de anchor tekst. Dit is wat er werd getoond:

Backlink Spam

Een droom spatte uiteen. Wat een leuke niche affiliate website voor duurzame producten had kunnen worden, bleek een regelrechte nachtmerrie van enorme overoptimalisatie en regelrechte spam. De vorige eigenaar had volgens de webgeschiedienis in Archive.org een webwinkel gemaakt voor sneakers. Toch blijkt de anchor tekst nóg iets vreemds op te pikken: autoverzekeringen. Heel raar, omdat dit niet blijkt uit de website zelf.

Er is ook duidelijk gebruik gemaakt van een goedkoop systeem om de ankertekst te diversificeren. In andere woorden: een systeem om de ‘spam’ van gerichte teksten als ‘autoverzekeringen’ te verminderen. Hoe meer ankertekst er is dat gebruik maakt van andere woorden, hoe minder waarschijnlijk het is dat de gerichte anchors worden gezien als iets negatiefs.

Dit zien we bijvoorbeeld aan de vreemde Japanse links. Beide Japanse TLD’s in de afbeelding hierboven hebben een vreemde en neppe anchor: ‘sklbhszl’ en ook ‘bazlzclo’. Willekeurige onzin dus, om minder op te hoeven vallen. Dit soort ‘pillows’ (zoals dat officieel wordt genoemd) komen vervolgens terecht in de ‘Overige’ ankers (het grote blauwe 39% vlak in de pie-chart).

 

Tips Bij Het Overnemen

Het moge duidelijk zijn, dat er meer factoren een rol spelen bij het overnemen van een domeinnaam die bezet is, dan je op het eerste gezicht zou denken. Door een tool als Majestic of Ahrefs te gebruiken, kan je al flink wat meer informatie verkrijgen over hetgeen waarop je een bod wil uitbrengen. Kennis nemen van ‘fout gebruik’ door voormalige eigenaren kan je enorm redden op lange termijn.

Kijken en vergelijken is het advies – wees nooit tevreden, totdat je werkelijk álle informatie hebt verzameld over een potentiële aankoop. Dat is de enige manier om te voorkomen dat je grote bedragen uit zal geven aan iets wat al snel compleet nutteloos zal blijken in de Google rankings. Of nog erger… Een sitenaam waarbij je dagenlang bezig bent om alle links te verwijderen die schadelijk bleken te zijn. Dat soort tijdverspilling wil niemand op zijn bordje nemen.

Hoewel de case-study in dit artikel slechts een voorbeeld is, komt dit veel vaker voor dan je op het eerste gezicht zou denken. Zelf spendeer ik aanzienlijk wat tijd met het zoeken naar mooie pareltjes in een veiling, maar keer op keer kom je volgespamde rommel als dit tegen. Een waarschuwing die iedere veiling koper ter harte zou moeten nemen.

Plaats Een Reactie: