Sinds 2014 heeft Erik Lambrechts van het bedrijf Klik & Steen in het Brabantse Breda zijn tijger in de wereld van de Nederlandse domeinnamen losgelaten. De domeintijger, in Engeland beter bekend als CatchTiger, jaagt met liefde op de vele bijna vrijgekomen domeinen in quarantaine. Een leuke mascotte, maar ook een zeer handige site voor SEO’s om een domeinnaam te kopen!
Wat is CatchTiger?
De veilingsite CatchTiger.com is een internationale domein auction voor verschillende TLD-extensie websites. Van origine is het een Engels bedrijf, maar sinds enkele jaren is er ook in Nederland een franchiser opgestaan die de veilingsite exploiteert. Dankzij de drop cathcing software die de veiling gebruikt, krijgt elke koper een eerlijke en gelijke kans om een domein te veroveren.
Vanaf €35 kan je al een domein in quarantaine op de kop tikken. Hier zitten soms zeer gewilde en ook unieke namen tussen (van failliete bedrijven, afgesloten projecten, tot overheidsinstanties die niet langer bestaan). Alle biedingen zijn bindend en verplicht te betalen bij winst, maar als het domein niet kan worden geregistreerd (omdat een concurrent ermee aan de haal gegaan is), dan is het principe “No Cure, No Pay” van kracht. Oftewel: niet gevangen is niet betalen.
Het bereik van Catchtiger is vrij groot, omdat het in meerdere landen opereert. Hierdoor heb je ook als Nederlander een mooie kans om ook op andere typen domeinen te bieden. Op het moment van schrijven biedt de veiling onder meer de volgende TLD’s aan:
- .NL (Nederland)
- .BE (België)
- .EU (Europese Unie)
- .CO.UK (Verenigd Koninkrijk)
- .FR (Frankrijk)
- .CH (Tsjechië)
- Marktplaats domeinen (Door verkopers tegen een hogere prijs aangeboden)
Een Domeinnaam Kopen Via CatchTiger
Het proces van de veilingsite is vrij simpel. Registreer een account, zoek op krachtige domeinen (of je favoriete woord) en bieden maar! Voor zoekmachine optimalisatie is het de moeite waard om te kijken bij het tabje ‘Expert’ en vervolgens te sorteren op Domein Autoriteit (DA). Zo krijg je een indicatie van mogelijke hoogwaardige domeinnamen.
Per website wordt er uitgebreide informatie geboden betreffende de beschikbare aanwezige informatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de volgende relevante factoren:
- Het aantal zoekresultaten voor het exacte domein;
- Hoe vaak het voorkomt in de geschiedenis van Archive.org;
- Het aantal karakters en of het een bestaand woord is (minder karakters is beter voor SEO)
- Domain Authority (DA) en Page Authority (PA) voor een indicatie van de backlink kracht;
- Het aantal backlinks en referende sites naar de exacte sitenaam onder bod;
- De Trust Flow (TF) en Citation Flow (CF) van de populaire SEO tool Majestic;
- De Tijger Score – Hoe populair de sitenaam waarschijnlijk zal worden in de veiling;
- De datum van registratie, om een idicatie te verschaffen van hoe oud het domein al is.
Tweedehands Domein Kopen Op Een Veiling: Doen Of Niet?
Simpel antwoord: alleen als je zeker weet wat je aan het doen bent, en de beschikking hebt over professionele SEO tools als Majestic, SEMrush of Ahrefs. De data op een veilingsite wijkt namelijk vrijwel altijd af van tools als deze, wat ervoor zorgt dat je een finke miskoop kunt doen.
Om SEO redenen is het bovendien ook zeer verstandig om goed te kijken naar de verdeling van de anchor tekst, maar ook naar de typen externe links die er aanwezig zijn. De kans bestaat immmers dat een vorige eigenaar spam heeft gestuurd naar de site die je graag zou willen kopen, of dateen obscure Chinese of Russische hacker er al eens mee aan de haal is geweest. Ook kan het zijn dat (en dit kan je eigenlijk alleen aan je onderbuik gevoel merken) op een bepaald moment de site simpelweg een Google penalty heeft gekregen.
Bekijk dus altijd goed wat de vorige eigenaar ermee heeft gedaan, voordat je een bod uit brengt. Hierdoor voorkom je miskopen en heb je uiteindelijk een stuk minder risico om nadelig te worden beïnvloed in de Google zoekresultaten, wanneer je een nieuwe domeinnaam uitgroeit tot een echt project. Doe onderzoek naar de geschiedenis van een sitenaam, maar weet ook waar je exact op moet letten. Dat leer ik je graag in mijn exclusieve SEO tips emails, waarvoor je je hieronder kunt aanmelden.
Download Ons Gratis SEO Handboek!
Krijg een volledig inzicht in de laatste trends op SEO gebied met ons gratis ebook. Zoekmachine optimalisatie hoeft niet moeilijk te zijn!
Uw gegevens zijn veilig bij ons.